ספרות נטולת גלוטן

 

לפני קצת יותר משנה פיתחתי אלרגיה לסויה, על כל צורותיה (קראו על כך בקישור). מאז נהייתי, במובן מסוים, "בלשית מזון". אני לא מסתובבת עם זכוכית מגדלת, אבל אני כן בוחנת כל תווית ומבררת כל מרכיב חשוד במנה במסעדה. הסיסמה שלי היא: "יש ספק – אין ספק". לא מכניסה לפה משהו שאני לא יודעת מה מכיל. מאז גיליתי כל מיני דברים שהצליחו להפתיע אותי. הייתי בטוחה שאני יודעת מה מכיל האוכל שאני צורכת. הסתבר לי שלא. גיליתי סויה (ולקטוז) גם בתרופות.

בשלושת החודשים האחרונים אני נמנעת גם מאכילת גלוטן. מי שמכיר אותי יודע ששינוי תזונתי זה היה כרוך בויתורים קשים במיוחד (במיוחד הבירה שהיתה חלק נכבד מחיי וכתבתי עליה רבות והוויסקי. ואל תגידו שיש בירות נטולת גלוטן. יש, אני יודעת. אבל זה ממש לא אותו הדבר. אני לא מחפשת תחליפים. אני לא יכולה יותר לדגום ולסקר בירות חדשות או להמשיך ולהמליץ עליהן).

אני לא ממליצה לכם "סתם" להפסיק לאכול גלוטן. אצלי זה נבע מסיבה בריאותית, ובכל מקרה – צעד כזה חייב להיות מלווה במעקב רפואי.

אני נמצאת רוב היום מחוץ לבית והסתבר לי, באופן מפתיע, שיותר קל להימנע מאכילת גלוטן מאשר להימנע מאכילת סויה. בכל אופן, המכשולים, הקשיים ועוגמת הנפש היו שווים, משום שאני יכולה להעיד על שיפור משמעותי בבעיות רפואיות מסוימות שליוו אותי זמן רב. בדיקות תקופתיות שביצעתי לאחרונה שיקפו שיפור זה.

לאחרונה רכשתי את הספר "רגישות לגלוטן" של ד"ר שרי ליברמן וקיבלתי את ספר המתכונים של השפית עינת מזור "לא חייבים גלוטן".

"לא חייבים גלוטן", ספרה של עינת מזור. צילום: מירה-בל גזית
"לא חייבים גלוטן", ספרה של עינת מזור. צילום: מירה-בל גזית

ד"ר שרי ליברמן (1958-2009) הייתה תזונאית קלינית אמריקאית שהתמחתה בטיפול באנשים רגישים לגלוטן.

השפית עינת מזור (תיבדל לחיים ארוכים) אם לילדה צליאקית, התמחתה באפייה ובבישול בריא לבעלי רגישויות למזון במסגרת לימודיה בניו יורק. קוראי מגזין מנטה בטח מכירים אותה (כמוני) מהמדור "ללא גלוטן".

מתוך "לא חייבים גלוטן", ספרה של עינת מזור. צילום: מירה-בל גזית
מתוך "לא חייבים גלוטן", ספרה של עינת מזור. צילום: מירה-בל גזית

הספר "רגישות לגלוטן" הוא ספר קריאה שמכיל מידע רב על הקשר בין רגישות לגלוטן לבין מחלות והפרעות שונות ועל תזונה נטולת גלוטן. בסופו ישנם גם מתכונים ללא גלוטן. התגובה הקשה ביותר לגלוטן, שמתמקדת במערכת העיכול, היא מחלת הצליאק. אולם הרגישות לגלוטן יכולה להתקיים הרבה לפני שמגיעים לשלב קיצוני כזה של המחלה. רבים מאיתנו שחווים וסובלים מתסמינים וממצאים קליניים שנובעים מרגישות לגלוטן ילמדו רבות מקריאת הספר. למהדורה העברית ישנן גם שלוש הקדמות מאירות עיניים של העורכים המדעיים ד"ר עדיאל תל-אורן, ד"ר אילנה דריאל וד"ר ריקי לנגברג.

בהקשר זה אציין, כי התחלתי לחקור את הנושא לעומק, ואפילו ברמת הכימיה של הפעילות בכבד, בעקבות צפייה בהרצאותיו של ד"ר תל-אורן ביוטיוב. אני לא מחסידיו של ד"ר תל-אורן ולא מיישמת את שיטותיו הקיצוניות מדי לטעמי, אבל התחלתי להבין הרבה יותר בעקבות הקשבה להרצאות הבסיסיות שלו בנושאי תזונה. שיחות עם הרבה אנשים, ביניהם נועה לבנה ותמי בן דוד, חיזקו הרבה תובנות שהיו לי בנוגע למחלת הצליאק.

מספר המתכונים של עינת מזור קיבלתי "קריאת כיוון" לגבי תערובות קמחים. אני לא משתמשת בגואר גאם או בקסנטאן גאם לצורך הכנת המאפים והם יוצאים נהדר. אני כל הזמן מנסה קמחים שונים ותערובות שונות והלחמים משתפרים והולכים. בנוסף, אני משתמשת לעתים גם בקמח תגמיש שפיתחה תמי בן דוד. בקמח תמי, לצערי, אני לא יכולה להשתמש משום שהוא מכיל גם קמח סויה.

האמת היא, שאני לא אשת מתכונים. אני כן לומדת את הבסיס כדי להבין מה מכילה המנה, ואחר כך מנסה ליצור משהו משלי. מעין פרשנות. לפעמים זה מצליח ופעמים – פחות. ואז אני מנסה שוב. הספר "לא חייבים גלוטן" בהחלט סיפק לי חומר למחשבה ולניסיונות. נהניתי לעיין בו וללמוד ממנו. זה הרבה יותר ממה שאני יכולה להגיד על ספרה של פיליס גלזר "ללא גלוטן ללא סוכר".

מתוך "לא חייבים גלוטן", ספרה של עינת מזור. צילום: מירה-בל גזית
מתוך "לא חייבים גלוטן", ספרה של עינת מזור. צילום: מירה-בל גזית
"רגישות לגלוטן" - ד"ר שרי ליברמן
"רגישות לגלוטן" – ד"ר שרי ליברמן
עוגיות שושנים במילוי קינמון וקקאו (בשוקולד רגיל יש סויה...) שאפיתי מבצק על בסיס קמח תגמיש של תמי דן דוד; שוקולד ללא לציטין סויה וללא לקטוז פרי פיתוחה של תמי בן דוד. הפעם רק עזרתי. צילום: מירה-בל גזית
עוגיות שושנים במילוי קינמון וקקאו (בשוקולד רגיל יש סויה…) שאפיתי מבצק על בסיס קמח תגמיש של תמי דן דוד; שוקולד ללא לציטין סויה וללא לקטוז פרי פיתוחה של תמי בן דוד. הפעם רק עזרתי. צילום: מירה-בל גזית

ומה הלאה? השבוע הגיעה החבילה מחו"ל ובה שני ספרים של רופאים וחוקרים אמריקאים שעוסקים בסוכר. תובנות והמלצות בהמשך.

* * *

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer

Sliding Sidebar

על אודותיי

על אודותיי

אני כותבת וקוראת, עורכת ומצלמת. ללא גלוטן וחלב. אוהדת מירוצי אופני כביש וכדורגל. באתר זה, במרחב שהוא רק שלי, אני משתפת מחשבות, רעיונות, מעשים, תחומי עניין, אנרגיות חיוביות, השראה. לפעמים, אני חיה בסרט בו ליהקתי את מורגן פרימן לתפקיד מספר כל-יודע. השנה, תשע"ח, אני סטודנטית שנה שנייה בתכנית הבינתחומית באמנויות לקראת תואר שני (שני) מאוניברסיטת תל אביב. סיימתי בהצטיינות לימודי מאסטר בפקולטה למשפטים. כיום, עצמאית, בעלת עסק לשירותי תוכן ותקשורת שיווקית ועורכת דין פעילה

ציטוט

"בעומק לבי איני מאמין שנחוץ לאדם איזה כשרון מיוחד כדי להתרומם מהאדמה ולרחף באוויר.
אתה עוצם את עיניך; פורש את זרועותיך; נותן לעצמך להתפוגג.
ואז, לאט-לאט, אתה מתנתק מהאדמה ומתרומם. ככה."
[פול אוסטר / "מר ורטיגו"]

אני גם כאן:

מירה-בל גזית © 2017 כל הזכויות שמורות