ניו יורק: אוסף נדיר של תצלומי אופנה מוצג בגלריה ZAZ10TS
אם אתם מתכננים נסיעה לתפוח הגדול, דעו כי בימים אלה נפתחה בגלריה ZAZ10TS תערוכה חדשה, המציגה תצלומים של צלם האופנה היפני, קישימיטסו האדה.

אוסף שקופיות הפילם (35 מ”מ) נשמר במשך שנים רחוק מעין הציבור בבית אמו, כתבת האופנה המנוחה, יוריקו טומיטה.בשנת 2008, בעקבות שריפה בדירתה של טומיטה, הושלכו לרחוב עשרות קופסאות ובהן שקופיות הפילם. מעצבת התפאורה ג’ייטאן ברטול (Gaetane Bertol) נתקלה במקרה בקופסאות, זיהתה את ערכן של שקופיות הפילם.
למעלה מעשור לאחר מכן, האוצרת והיסטוריונית האופנה הישראלית יערה קידר בחנה ובחרה תצלומים נבחרים ואגדה אותם לכדי תערוכה. “הרגעים הזוהרים האלה נתפסו בעדשת המצלמה רגע לפני המהפכה הדיגיטלית ולפני שנכנסו לחיינו הסמארטפונים, הלייב סטרימינג, האופנה המהירה והמעבר מייצור מקומי לייבוא מחו”ל,” מספרת אוצרת התערוכה, יערה קידר, “אופנה היא תעשייה שמשתנה כל הזמן. התערוכה הזו היא הזדמנות לעצור ולבחון את עולם האופנה במבט נטול פילטרים, באמצעות רגעים ספונטניים ולא מרוטשים”.

התצלומים שבתערוכה חושפים עיצובים ורגעים מתוך תצוגות אופנה רבות, וביניהן של המעצבים אנה סואי, דונה קארן, ליז קלייבורן, ראלף לורן, מארק ג’ייקובס, פרי אליס, אלבר אלבז, אן קליין, רבקה מוזס, בי.סי.בי.ג’י מקס עזריה, לינדה אלרד לאלן טרייסי. מצולמות בהם דוגמניות-על של התקופה: קייט מוס, סינדי קרופורד, נעמי קמפבל, לינדה אוונג’ליסטה, כריסטי טרלינגטון ועוד רבות נוספות.

האוסף שמוצג בתערוכה מעניק הצצה אל ימי הזוהר של עולם האופנה הניו-יורקי בשנות השמונים והתשעים של המאה הקודמת. תקופה בה הצמיחה הכלכלית המהירה גרמה למהפכה בעולם האופנה. הג’ינס ובגדי הספורט נזנחו. מעצבים החלו לייצר בגדי עבודה וערב באיכות גבוהה ובסגנון נגיש יותר לקהל הרחב.
במקביל, התאים עצמו עולם האופנה לשינוי במעמדן של הנשים בעולם העסקי והחל עיצוב וייצור של חליפות מחויטות עם מאפיינים נשיים בהשראת חליפות העסקים שהיו שמורות רק לגברים עד לאותה עת. מעצבים ודוגמניות-על זכו למעמד של סלבריטאים והמונים התעניינו בתצוגות האופנה הגדולות של אותן זמנים.
“התערוכה החדשה מחזירה את עולם האופנה של ניו יורק היישר לרובע טיימס סקוור,” מסבירה צילי צ’רני, מייסדת גלריה ZAZ10TS, “שאריות עולם האופנה של שנות השמונים והתשעים הופכים לחלק מההווה ומוצגים בתוך ההקשר ההיסטורי והתרבותי של איפה שהם נוצרו, ברובע שבעבר נחשב כרובע הבגדים והאופנה של ניו יורק”.

הצלע השלישית בהרכב שיצר את התערוכה הוא דיוויד רוקוול, אדריכל בעל שם עולמי, מייסד קבוצת רוקוול וזוכה פרס טוני. ברטול, שעובדת עם רוקוול על עיצוב תפאורות למחזות הזמר הגדולים בעולם, סיפרה לו על אוסף השקופיות והתערוכה המתגבשת. השיחה ביניהם הובילה להשוואה שהיוותה עבורה מקור השראה לעבודה המוצגת בתערוכה. הם דנו בקווים המקבילים בין העלילה של המחזמר “קינקי בוטס” – שעלה בברודווי וגולל את סיפור ההתחדשות של מפעלי הנעליים – ובין השינויים הרבים שעברו על בניין טיימס סקוור 10 במהלך תשעים השנים האחרונות.
מיצג של ברטול, ששולב אף הוא בתערוכה, משלבת את השרטוטים המקוריים של רוקוול עבור המחזמר, כמחווה לעולמות האופנה והתיאטרון שתמיד התכתבו והתעצבו זה לצד זה ברובע טיימס סקוור.
טיימס סקוור 10: מגלים מחדש את אופנת ניו-יורק 1982-1997
מתי? 5.9.2019-20.1.2020
כמה? כניסה חופשית
איפה? גלריית ZAZ10TS
10 TIMES SQUARE
(1441 Broadway)
New York, NY
//