דובל בדיזנגוף: חנות פופ-אפ עם קצף

 

מבשלת מורטגאט – השנים הראשונות

מבשלת מורטגאט. אז. צילום: Duvel Moortgat 2014

מבשלת מורטגאט. אז. צילום: Duvel Moortgat 2014

מבשלת דובל מורטגאט, 2011. צילום: Duvel Moortgat 2014

מבשלת דובל מורטגאט, 2011. צילום: Duvel Moortgat 2014

בשנת 1871 הקימו ז'אן-לאונרד מורטגאט ואשתו מריה דה בלוק מבשלה קטנה בשם "מורטגאט". ז'אן לאונרד היה בן למשפחת מבשלנים מהעיר סטינהופל שבבלגיה. המבשלה החדשה היתה אחת מכ- 3,000 מבשלות שפעלו בבלגיה באותה תקופה. ההתחלה לא היה קלה. נוכח התמדתו, עקשנותו ואיכות הבירה שייצר, הצליח ז'אן-לאונרד לייצר צבר לקוחות נאמנים לבירות שלו.

בתחילת המאה העשרים הצטרפו בניו של ז'אן-לאונרד, ויקטור ואלברט, לעסק המשפחתי. אלברט המשיך את דרכו של אביו ונהיה מבשלן. ויקטור דאג למשלוחים.

ויקטור ואלברט מורטגאט והכלב. צילום: Duvel Moortgat 2014

ויקטור ואלברט מורטגאט. והכלב. צילום: Duvel Moortgat 2014

לידתה של בירת "דובל" או: הכל בגלל סנדלר אחד

מלחמת העולם הראשונה קירבה את בלגיה ואנגליה, לרבות בתחום הבירות. האיילים האנגליים כבשו את בלגיה. נוכח ההצלחה, החליט אלברט מורטגאט לבשל בירה מיוחדת על בסיס המודל האנגלי. אחרי מחקר מתכונים ורכיבים יסודי וארוך, שכלל ביקור לימודי באנגליה, השיקה מבשלת "מורטגאט" בתחילת שנות העשרים של המאה הקודמת  בירת אייל שנקראה "אייל הניצחון" ("Victory Ale") לציון סיומה של מלחמת העולם הראשונה.

עד מהרה "אייל הניצחון" של מורטגאט כבש את הברים של בלגיה.

ערב אחד ישב בבר הסנדלר ון דה וובר, אחד מאלפי הבלגים ששתו את הבירה, שתה בקבוק "אייל הניצחון" עם 8.5% אלכוהול,  והעיר שהבירה היא "שטן אמיתי". בדיאלקט המקומי זה נשמע כך: "Nen echten Duvel". יש להניח שההערה היתה נשארת בגדר קוריוז, אלמלא ון דה וובר היה חבר טוב של אלברט מורטגאט. וכך נולד בשנת 1923 שם חדש לבירת הדגל של מבשלת מורטגאט – "דובל" ("שטן"). לא דבר של מה בכך בפלנדריה הקתולית של תחילת המאה הקודמת…

עברו שנים רבות, מאה חלפה לה וכיום נמכרת בירת השטן בששים מדינות ברחבי העולם.

לחיים! "דובל" מהחבית בחנות הפופ-אפ בדיזנגוף תל אביב. צילום: דן בר-דוב

לחיים! "דובל" מהחבית בחנות הפופ-אפ בדיזנגוף תל אביב. צילום: דן בר-דוב

בתחילת שנות הששים של המאה הקודמת עוצבה כוס פרח טוליפ מיוחדת לבירה. אין מה לעשות, כששותים את בירת הדובל בכוס המסורתית, הטעמים שלה מורגשים הרבה יותר. כוס הטוליפ מעוצבת כך שתשחרר טוב יותר את ריחות הבירה ושראש הקצף יישמר טוב יותר ותימנע בריחת בועות פחמן דו-חמצני (חלקה העליון צר יותר ויש לה חריטה בחלקה התחתון).

למתקדמים: דובל טריפל הופ

בירת דובל המקורית היא בירת אייל בלגי בהירה וחזקה, עם 8.5% אלכוהול. טעמה ארומטי ופירותי ומתחזק עם השתייה.

ה"דובל טריפל הופ" הושקה לראשונה בשנת 2007. הרעיון פשוט: מבשלת מורטגאט  הוסיפה לשני זני הכשות שב"דובל" המקורית (הכשות הצ'כית סאז-סאז והכשות הסלובנית סטיריאן גולדין) עוד זן כשות אחד ומכאן השם – "טריפל הופ".

התוספת לא תפסה ולא כבשה את מעריצי הבירה המקורית.

בשנת 2010 חזרה המבשלה על הקונספט הכשותי . המהדורה המוגבלת של ה"טריפל הופ" בבקבוקי 750 מ"ל, הפעם בתוספת כשות האמרילו שהוספה בשלבים הסופיים של הייצור בתהליך dry hopping, היתה הצלחה מסחררת.

בעקבות לחץ של עשרות אלפי אוהדים בפייסבוק, החליטו ב"דובל מורטגאט" למבשל את ה"טריפל הופ" על בסיס שנתי.

בשנת 2012 הוסיפו את כשות הסיטרה ממדינת וושינגטון, ארה"ב; בשנת 2013 השתמשו בכשות הסוראצ'י אייס היפנית ויצרו בירה מאוזנת יותר ונעימה לשתייה, שמסתירה את העובדה שמדובר, בסופו של דבר, בבירה עם 9.5% אלכוהול.

דובל טריפל הופ 2014 מכילה כשות שלישית מסוג מוזאיק, שמעניקה לבירה ארומה של פירות הדר ואף מעט פירות אקזוטיים.

דובל טריפל הופ 2014. צילום: יח"ץ

דובל טריפל הופ 2014. צילום: יח"ץ

שותים דובל בדיזנגוף

חובבי בירת "דובל" ישמחו לדעת, שגם השנה, זו השנה שנייה ברציפות, חוגגת מבשלת "דובל מורטגאט" את ה"דובל פסט". במסגרת החגיגות נפתחה אתמול חנות קונספט פופ אפ בתל אביב. החנות מחולקת לשני מתחמים: לאונג' בר טעימות וחנות בירה ומזכרות.

במתחמים אלה תוכלו לשתות ולקנות הביתה ארבעה סוגי בירה: דובל קלאסית (בבקבוקי 330 מ"ל, 750 מ"ל, 1.5 ליטר), דובל טריפל הופ 2014, בקבוקים נדירים ממהדורות קודמות וכן דובל סינגל מחבית.

אז... נתראה בחנות הקונספט. צילום: דן בר-דוב

אז… נתראה בחנות הקונספט. צילום: דן בר-דוב

כוסות רבותיי, כוסות

בחנות יימכרו גם בירצ'נדייז מגוונים וייחודיים: כוסות, פותחני בקבוקים, חולצות, כובעים, מחזיקי מפתחות, כיסויים לטלפונים ניידים, מגנטים, מראות, חבילות קלפים ועוד. שישה כרטיסי טיסה לבלגיה יוגרלו בין הרוכשים ב-50 ש"ח ומעלה, באדיבות חברת התעופה הבלגית "בריסל איירליינס".

כוסות "דובל" מעוצבות. מימין לשמאל: הכוס של ארנה קינז (Arne Quinze); של פיליפ דה-בוני (Philippe Debongnie); ושל סטפן גלרום (Stefan Glerum). צילומים: יח"ץ

אחת הכוסות שתוכלו לרכוש באופן בלעדי בחנות המזכרות היא בעיצובו של ארנה קינז (Arne Quinze), אמן ומעצב בלגי שאוהב לתאר את עצמו בראיונות ככוכב הרוק של מעצבי הריהוט, או כילד הרע של עולם העיצוב שאינו חושש לעורר פרובוקציות וליצור מהומות. קינז מוכר בזכות פסלי העץ המורכבים וגדולי הממדים שלו, ציוריו וכן בשל העובדה שעיצב בשנת 2005 את "וילה טינטו" באנטוורפן, בית הבושת המתוחכם בעולם.

כוס אייקונית נוספת עוצבה על-ידי הבלגי פיליפ דה-בוני (Philippe Debongnie). דה-בוני , מעצב ומרצה לאמנות בבריסל, הוא יוצר רב גוני. אם תסתכלו היטב במוזאיקה, תראו את השם "דובל" חבוי בתוכה. המעצב ההולנדי סטפן גלרום (Stefan Glerum) משלב בכוס ה"דובל" שלו מסורת, גיאומטריה מארט-דקו דרך באוהאוס, עם נגיעה פסיכודלית.

* * *

מה? מתחם לאונג' בר טעימות וחנות פופ אפ של מבשלת "דובל" – הרבה הרבה בירות ובירצ'נדייז
מתי? עד 4.4.2014, בשעות: ימים א'-ה': 11:00-23:00; שישי: 10:00-18:00 ומוצ"ש 19:00-23:00
איפה? דיזנגוף 176, תל אביב
שימו לב: Happy Hour – כל יום בין השעות 16:00-21:00 –  20% הנחה על הבירות בבקבוקים ובחבית.
ואם אתם לא יכולים להגיע? אז כדאי שתדעו שבמהלך החודשים מרץ-אפריל 2014 יהיו מבצעים על בירות "דובל" בחנויות המתמחות ובמגוון ברים ומסעדות.

בקיצר, אין תירוצים. שותים "דובל".
לחיים!

* * *

גילוי נאות: הייתי אורחת באירוע השקת מתחם לאונג' בר טעימות וחנות פופ אפ של מבשלת "דובל".