בזלת דאבל בוק שולטטטטטטתתתתת!

לוגו מבשלת הגולן

במהלך שנת 2009 נחתם הסכם שיתוף פעולה להקמת מבשלת בירה בין יקבי רמת הגולן לבין חיים אוחיון מ"מבשלת הגולן". לימים, התחלתי לתת שירותי שיווק ופיתוח עסקי למשרד עורכי-דין שבלת ושות'. או אז התברר לי שצוות עורכי-דין שלהם ייצג את יקבי רמת הגולן בהסכם. עולם קטן.

קצת פחות משנה לאחר מכן, באוגוסט 2010, השתתפתי בסיור עיתונאים ב"מבשלת הגולן" החדשה לרגל השקת מותג הבירה "בזלת". סיירנו במתקני המבשלה וקיבלנו הסבר מפורט על תהליך הכנת ה"בזלת" מהברומאסטר הגרמני ניקולאוס סטארקמט.

בהמשך אכלנו ארוחת צהריים עשירה שהכין עבורנו השף ארז קומורובסקי. הארוחה היתה טעימה, אולם אם יש פרט שלא אשכח הוא העובדה שזו היתה הפעם הראשונה שאכלתי במיה. עד אז השתדלתי להימנע בעקביות מהירק הזה.

ארבע ה"בזלות". צילום: יח"ץ

ארבע ה"בזלות". צילום: יח"ץ

השקת מותג "בזלת" במרכז המבקרים בקצרין. צילום: מירה-בל גזית

השקת מותג "בזלת" במרכז המבקרים בקצרין. צילום: מירה-בל גזית

הבירמאסטר ניקולאוס סטארקמט במבשלה. השקת מוצג "בזלת". צילום: מירה-בל גזית

הבירמאסטר ניקולאוס סטארקמט במבשלה. השקת מוצג "בזלת". צילום: מירה-בל גזית

מכינים פילזנר. מבשלת הגולןץ צילום: מירה-בל גזית

מכינים פילזנר. מבשלת הגולןץ צילום: מירה-בל גזית

כשבועיים לאחר מכן, ביום 8.8.2010 התקיימה ההשקה הרשמית של מותג "בזלת", תחת הסלוגן: "הדבר הקר הבא". מבשלת הגולן הוציאה לשוק סדרה של ארבע "בזלות": שתי בירות מסוג אייל (בזלת חיטה ובזלת אייל ענברי) ושתי בירות מסוג לאגר (בזלת פילזנר ובזלת דאבל בוק). כבר בטעימות שארגנתי עם כמה חברים מבשלנים העדפתי (ולא אחטא לאמת אם אומר שהעדפנו כולנו) את הדאבל בוק על האחרות.

עברה שנה. בקיץ 2011 הצטרף למבשלת הגולן עמרי זילברמן, ברומאסטר עם תעודות וניסיון בינלאומי עשיר. מספר חודשים לאחר מכן החליף זילברמן את סטארקמט ובתחילת אוקטובר 2011 חגגנו ב"אחד העם טאפאס בר" את מינויו של זילברמן ואת השקתה של הבירה הראשונה שעליה היה "חתום" – בירה עונתית מסדרת "עוג" (בירת לאגר ג'ינג'ית 4.1%).

ועכשיו, כשהחורף הגיע, הגיע גם זמן הדאבל בוק.

ברומאסטר עמרי זילברמן מקבל את הפרס. Brau Beviale 2012

ברומאסטר עמרי זילברמן מקבל את הפרס. Brau Beviale 2012

"בזלת דאבל בוק" זכתה במדליית הכסף בקטגוריית דאבל בוק במסגרת תחרות European Beer Star. תחרות European Beer Star מתקיימת זו השנה התשיעית בנירנברג שבגרמניה ומשתתפות בה מבשלות מכל רחבי העולם. התחרות, ביוזמתן של איגוד המבשלות הגרמני, איגוד מבשלות ביירן ואיגוד המבשלות הקטנות האירופאי, נחשבת לאחת מהתחרויות החשובות בעולם הבירה. צוות השופטים בכל קטגוריה מורכב מברומאסטרים ואנשי מקצוע בתחום הבירה.

בזלת דאבל בוק. צילום: יח"ץ

בזלת דאבל בוק. צילום: יח"ץ

מהו סגנון הדופלבוק (Doppelbock)? בירת דופלבוק היא בירת לאגר חזקה מלתת שעורה. ה"דופל" (או ה"דאבל" באנגלית) מתייחס לכמות הכפולה של הלתת בה עושים שימוש במהלך מיבשול הבירה. כמות זו מביאה לכך שלבירה אחוז אלכוהול יחסית גבוה, בין 6.5-8%. ב"בזלת דאבל בוק", לדוגמא, אחוז אלכוהול של 8%. מקורו של סגנון הדופלבוק הוא בבוואריה. הבירה בושלה לראשונה במינכן, במאה השמונה עשרה, על-ידי נזירים ממסדר הקדוש פרנסיס מפאולה. המתכון לדופלבוק שאב את השראתו מבירת לאגר חזקה שהנזירים נהגו לשתות במהלך תקופת צום הלנט (Lent). בתקופה זו, שאורכה 46 ימים והיא מסתיימת בחג הפסחא, חל איסור על אכילת מזון מוצק. מכיוון שלא מצאו איסור על שתיית נוזלים, הגו הנזירים פתרון תזונתי יצירתי: הם הכינו לקראת תקופה זו בירה אלכוהולית יותר, בעלת גוף מלא ובעלת ערך קלורי גבוה. במהלך צום הלנט שתו ככל יכולתם את "הלחם הנוזלי" הזה.

עבור מבשלת הגולן מדובר ב"זריקת מוטיבציה וחיזוק אדירה" כדבריה של טלי לוין, המנכ"לית.

עבורנו זוהי גאווה ישראלית, שמורכבת ממי תהום שמצויים בתוך שכבת הבזלת בגולן, שילוב של חמישה סוגי לתת ברמות קלייה שונות, כשות המתאפיינת ברמת מרירות מתונה (דרגת המרירות של הבירה: EBU 20) ושמרי לאגר.

וכמו שאני תמיד אומרת: יש לנו ארץ בירות נהדרת!

* * *

אהבתם? מוזמנים להצטרף לדף בירות בוטיק ישראליות בפייסבוק