אלכס פוטטו'ס. מבשלת נגב / מחזיר עטרה ליושנה

הספר סיים להחליק את השיער הסורר שלי בפן.
הסתובבתי והתחלתי ללכת לכיוון הדלת ופתאום קרא לי חזרה: "מירה-בל, יש כאן מישהו שאני רוצה שתכירי".
מופתעת הסתובבתי חזרה, ומייד, בלי לחשוב, שאלתי: "מאיפה החולצה של מבשלת נגב?".
"מה זאת אומרת, קיבלתי אותה מיוחאי וחיים" היתה התשובה. "ודרך אגב, אני אלכס, נעים מאוד".

למחרת בצהריים הלכתי לאכול אצל אלכס מונטנייז, ב- Alex Potatoes בדיזנגוף סנטר.
אצל אלכס, כפי שכבר יכולתם לנחש, אוכלים תפוחי אדמה אפויים ועליהם רטבים ותוספות שונים.
ובאופן מפתיע, אלכס מחזיק ומוכר בקבוקי בירה של מבשלת נגב, מבשלת בוטיק ישראלית.

admin-ajax.php-24

מבשלת נגב

יוחאי בישל בירה ביתית ("בירה בשור") וזכה בפרסים.
חיים עבד בקרלסברג בתחום הלוגיסטיקה (תפ"י). השניים הכירו וירטואלית, תוך כדי שיטוט והשתתפות בפורומים של בישול בירה.
בהמשך, התחילו לגלגל רעיון עסקי: יוחאי יביא את הידע שלו בהכנת בירה, חיים יתרום את הרקע הלוגיסטי, והשניים ישלבו כוחות בהקמת מבשלה.

לאחר חיפושים רבים אחר מבנה מתאים, נפל הפור על קרית גת: "מקום טוב באמצע" הסביר לי חיים, "45 דקות מירושלים, תל אביב ובאר שבע. 5 דקות מכביש 6. בדוק."
ויש גם אידיאולוגיה: "אנחנו מאמינים שבנגב אפשר לעשות את זה. להוכיח לכולם שיש לא רק אינטל בקרית גת אלא גם בירה טובה."

אינטואיטיבית, בחרו השניים את השם "נגב" למבשלה.
יחד עם זאת, ישבו עם אנשי מקצוע לצורך מיתוג ובסופו של תהליך חשיבה ממושך הוחלט כי אכן "נגב" הוא שם מתאים למבשלת הבירה החדשה.

אחרי תהליך של שמונה חודשים קיבלו רישיונות, ומזה חצי שנה המבשלה עובדת.
דגש רב הושם על היות המבשלה ידידותית לסביבה, לא מזהמת וחסכונית באנרגיה.
כרגע מבשלים במבשלת נגב שלושה בישולים בחודש. בכל בישול מיוצרים 1,000 ליטרים של בירה שנמזגים ל- 3,000 בקבוקים.
במבשלה מייצרים בשלב זה שלושה סוגי בירה: אמבר אייל, פורטר אלון ופסיפלורה.
ולחיים וליוחאי הרבה תוכניות לעתיד ו… השמיים הם הגבול.

Alex Potatoes

החוט המקשר בין חיים בן עשור ויוחאי קודלר לבין אלכס מונטנייז הוא ההכרה האקולוגית שיש חיבור הדוק בין המזון והשתייה שאנו צורכים לבין מצב כדור הארץ.
אלכס הוא חבר בארגון Slow Food (סלואו פוד).
ארגון אקו-גסטרונומי שנוסד בשנת 1989, שמבקש לקדם את המודעות לכך שלכל אדם יש זכות להנאה גסטרונומית, וכי הנאה זו באה עם אחריות להגן על מורשת המזון, המסורת והתרבות שמאפשרים אותה. בסלואו פוד מאמינים במזון טוב, נקי והוגן. טוב במובן של טעים; נקי במובן שהכנתו לא פוגעת בסביבה או בבריאות של האוכל; והוגן במובן שיצרני המזון מקבלים תמורה נאותה עבור עבודתם.

אלכס הראה לי חוברת ובה פרטים על הארגון ופעילותו השוטפת.
הופתעתי לגלות את תמונתו של אסי דיין (בימיו הטובים) מתנוססת בדף השני.
כששאלתי על כך את אלכס הוא צחק ואמר שזוהי תמונתו של קרלו פטריני, מייסד הארגון.
אבל גם הוא בהחלט ראה את הדמיון הגדול בין השניים.

נאמן למשנתו של הארגון, אלכס מגיש במקום תפוחי אדמה שהוא מגדל בשטחים ליד באר שבע ורעננה. הפקעות מגיעות מגרמניה, והוא משתמש בשבעה זנים איכותיים שונים (מתוך 1,500 זנים של תפוחי אדמה שקיימים בעולם). אחד מהזנים האלה הוא המונדיאל, שאותו גם אכלתי בהמשך. תפוחי האדמה שלו מגיעים למשקל של 700-1,200 גרם, והם מגיעים טריים אל הסועדים, למחרת הקטיף בשטח. בנוסף, הכלים החד-פעמיים והסכו"ם עשויים מחומרים מתכלים.

התנור בו נאפים תפוחי האדמה, הוא תנור שאלכס בנה בעצמו, לאחר שישב בספריה העירונית בלונדון ולמד את הנושא. העתק אחד לאחד של תנורים מהמאה ה-19. כשאלכס פותח את דלת התנור על מנת להראות לי את תפוחי האדמה "בעבודה", ענן של ריח מכה באפי. בושם תפוחי האדמה הנאפים להם בתנור מחזיר אותי נוסטלגית ללילות הקומזיצים העליזים של ילדותי, בתקופה של "רק חול וחול" ולפני קבוצות הרכישה.

יעל, אשתו של אלכס, אחראית על הכנת הרטבים והתאמתם לטעם של הסועד הישראלי.
ביום בו ביקרתי ב- Alex Potatoes היו שני רטבים על בסיס שמנת 15%, רוטב יוגורט שום-שמיר, רוטב פניר הודי פיקנטי, רוטב יוגורט עם כוסברה וארטישוק ירושלמי, וגם סלט כרוב ושעועית צ'ילי אדומה. לפני בחירת הרטבים, מרפד אלכס את תפוח האדמה החצוי בחמאה ובגבינה צהובה מגוררת "בשביל הטעם".

הטעם של תפוח האדמה של אלכס שונה מתפוחי האדמה אליהם התרגלתי בשנים האחרונות. זהו תפוח אדמה שיצא זה עתה מהאדמה, הישר לתנור ולצלחת שלי. תפוח אדמה הנימוח בפה, משחרר טעמים עשירים אגוזיים ואדמתיים. אלכס שידל אותי לאכול גם את הקליפה, וזו היתה הנאה בפני עצמה. קליפה קריספית שאצרה בתוכה טעם אגוזי, אדמתי וקלוי בעוצמה רבה יותר מפנים התפוח עצמו.

מחזיר עטרה ליושנה.

* * *

* התכוונתי לשלם, אבל אלכס הזמין אותי לתפוח אדמה ואספרסו. הפתעה נהדרת בסוף הארוחה.
** פגשתי את יוחאי וחיים המקסימים, אנשי מבשלת נגב, ביום שישי 16.7.2010. מסתבר שהם היו מעודכנים: אלכס סיפר להם על המפגש המעניין איתי.
* * *
Alex Potatoes – דיזנגוף סנטר, קרוב לכניסה משער 6 (קינג ג'ורג')
דוכנים גם בקניון ויצמן, קניון עזריאלי, שוק האוכל ואם שכחתי עוד מקום, אז אני בטוחה שתמצאו לבד.
מבשלת נגב – את שלושת סוגי הבירה שלהם: אמבר אייל, פורטר אלון ופסיפלורה ניתן למצוא בעשרות נקודות מכירה ברחבי ישראל.
* * *